درس مدار الکتریکی

نکات عمومی درس و کلاس

نام دانشگاه : دانشگاه آزاد اسلامی کرج

دانشکده هوش مصنوعی – کد 115

کد درس : 4628147685

کد ارائه کلاس درس : 92908

نام درس : مدارهای الکتریکی

نام مدرس : دکتر مرتضی آقاجانی

تعداد واحد نظری : 3

تعداد واحد عملی : 0

زمان برگزاری کلاس : چهارشنبه 16:15 الی 18:45

زمان برگزاری امتحان : ../ ../ ….ساعت 0:15 تا 00:00

مکان کلاس : 311

نیمسال : 4032

کتاب تحلیل مهندسی مدارهای الکتریکی نیلسون
روی تصویر کلیک کنید

 کتاب مدار الکتریکی نیلسون-ریدل ویرایش یازدهم

 کتاب مدار الکتریکی نیلسون-ریدل  به عنوان یکی از ارزشمندترین منابع محققان رشته مهندسی برق و کامپیوتر و نیز سایر علوم مورد استفاده قرار می‌گیرد. سعی مولف این اثر بر آن است تا مفاهیم جدید بر پایه آموخته‌های پیشین مطرح شود؛ مثال‌های متنوع و زیاد با روش‌های حل اصول و مدرن مورد بررسی قرار گیرند و روش‌های حل با زبانی روشن و شیوا آموزش داده شوند. در این کتاب موقعیت‌های جالبی برای دانشجویان تازه‌کار پیش‌بینی شده است تا ضمن مطالعه آن، تجربیات واقعی را درک کنند و دورنمای خوبی از آینده شغلی و تحصیلی خود بیابند. فایل دانلود کتاب و حل المسائل آن در ذیل قرار داده شده است.

کتاب تحلیل مهندسی مدارهای الکتریکی نیلسون
روی تصویر کلیک کنید
راهنمای-مسائل-مدارهای-الکتریکی-نیلسون
روی تصویر کلیک کنید
منابع اضافی جهت مطالعه بیشتر

1- تمرین خواسته شده را  به صورت  دستنویس  انجام دهید. ( تمیز و مرتب )

2- در مرحله دوم ، تمرین دستنویس شده را  به فرمت عکس ( jpg  یا jpeg ) و یا فرمت PDF در آورید  .  

3- در مرحله سوم ، بر اساس شماره تمرین ، یکی از گزینه های زیر را انتخاب و تمرین خود را آپلود و ارسال کنید . 

4- تمرین خود را با این فرمت نامگذاری کنید .( نام و نام خانوادگی دانشجو ، نام درس و شماره تمرین ) .  فرض کنید میخواهید تمرین شماره 4 را ارسال بفرمایید  بنابراین لازم است تا مانند فرمت ذیل عمل نمایید.

فرمت ارسال : نام و نام خانوادگی دانشجو – نام درس – شماره تمرین

مثال : مهدی علوی – درس مدار الکتریکی – تمرین شماره 4

 5- تمرین در زمان مقرر ارسال گردد زیرا بعد از موعد مقرر ، سیستم طراحی شده ،  اجازه ارسال نمیدهد . 

 خاطر نشان میسازم انجام تمرینات برای من از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا باعث موفقیت شما در این درس خواهد شد . لذا تمامی این فعالیت ها صرفا برای پیشرفت و  موفقیت شما دانشجوی ارزشمند میباشد .

سایتهای کاربردی

قواعد کلاسها و نحوه برگزاری امتحان و کسب نمره :

1- امتحان میان ترم : 5 نمره [ [2/(5+5)]

آزمون میان ترم شامل دو قسمت میباشد : قسمت اول، آزمون کتبی ( شامل مطالب تدریس شده بر اساس منبع معرفی شده ) و قسمت دوم، تمرینات ارسالی دانشجویان میباشد . آزمون کتبی 5 نمره و تمرینات نیز 5 نمره و درنهایت مجموع دو نمره که 10 میشود بر 2 تقسیم و نمره نهایی بر اساس 5 نمره محاسبه میگردد .

مثال : فرض کنید نمره امتحان کتبی یک دانشجو در میان ترم “چهار 4″ شده است . این دانشجو هیچ تمرینی ارسال نکرده است فلذا نمره تمرینات ایشان صفر میباشد . لذا 4=0+4 و مجموع بر 2 تقسیم و درنهایت نمره میان ترم ایشان ” 2 ” میباشد .  

2- امتحان پایان ترم  : 15 نمره

امتحان پایان ترم همانند امتحان میان ترم بوده و صرفا تعداد درسها افزایش می یابد . چون درسهای بعد از میان ترم به درسهای قبل از میان ترم وابسته هستند لذا هیچ درسی برای پایان ترم حذف نمیگردد .

بررسی موضوع حضور و غیاب از منظرهای مختلف

دانشجویان گرامی، حضور در کلاس‌های دانشگاه، صرفاً یک الزام اداری نیست، بلکه سنگ بنای تعهد، انضباط و مسئولیت‌پذیری است. بر اساس مقررات دانشگاه، هر دانشجو مجاز به سه جلسه غیبت در طول ترم است و در صورت غیبت چهارم، حذف درس اجتناب‌ناپذیر خواهد بود. ممکن است این قاعده در نگاه نخست سختگیرانه به نظر برسد، اما اجازه دهید این موضوع را از زوایای مختلف بررسی کنیم تا اهمیت و ضرورت آن را بهتر درک کنید.

غیبت دانشجو از منظر حقوقی

تصور کنید دانشجویی بیش از حد مجاز غیبت داشته و استاد، برخلاف مقررات، نسبت به این مسئله اغماض کرده است. حال اگر خدای ناکرده در ساعت برگزاری کلاس برای آن دانشجو حادثه‌ای رخ دهد – مانند سانحه‌ای در مسیر دانشگاه – مسئولیت این سهل‌انگاری متوجه چه کسی خواهد بود؟ ممکن است گفته شود که اگر استاد مقررات را دقیق اجرا می‌کرد، دانشجو در آن ساعت در کلاس حضور داشت و چنین اتفاقی رخ نمی‌داد. از این‌رو، رعایت دقیق قوانین حضور و غیاب نه‌تنها به نفع دانشجو، بلکه از منظر حقوقی نیز امری حیاتی است. متأسفانه، بسیاری از دانشجویان تاکنون از این زاویه به موضوع ننگریسته‌اند.

غیبت دانشجو از منظر اعتماد دانشگاه به استاد

دانشگاه، شما را به اساتید خود می‌سپارد با این امید که در پرتو علم، تربیت و نظم، مسیر پیشرفت و تعالی را بپیمایید. این امانت سنگین، مسئولیت بزرگی بر دوش اساتید قرار می‌دهد. وقتی دانشگاه، قوانین حضور و غیاب را تعیین می‌کند، در حقیقت از اساتید خود انتظار دارد که با اجرای صحیح این قوانین، به وظیفه خود به درستی عمل کرده و اعتماد دانشگاه را پاس بدارند. اگر استادی در این مسیر تساهل ورزد، این اعتماد خدشه‌دار خواهد شد.

غیبت دانشجو از منظر اعتماد خانواده‌ها به دانشگاه و اساتید

والدین شما، با هزار امید و آرزو، شما را راهی دانشگاه می‌کنند و اطمینان دارند که ما، به‌عنوان استادان شما، همچون نگهبانی دلسوز، مسیر پیشرفت علمی و تربیتی شما را هموار می‌سازیم. برخی از خانواده‌ها با زحمت فراوان هزینه‌های تحصیل شما را تأمین می‌کنند و انتظار دارند که فرزندشان در محیطی منظم و تحت نظارت علمی و اخلاقی مناسب رشد یابد. حال اگر استادی در رعایت مقررات حضور و غیاب سهل‌انگاری کند و دانشجو در ساعت مقرر در کلاس حضور نداشته باشد، این بدان معناست که به اعتماد خانواده‌ها بی‌اعتنایی شده است، که این امر به هیچ وجه پذیرفتنی نیست. ما، اساتید دانشگاه، نه‌تنها در برابر شما، بلکه در برابر خانواده‌هایتان نیز مسئولیم.

غیبت دانشجو از منظر تمرین نظم برای حضور در جامعه

زندگی دانشگاهی، تنها عرصه‌ای برای یادگیری دانش نیست؛ بلکه فرصتی است برای تمرین اصولی که در آینده، شما را به فردی موفق، متعهد و مسئولیت‌پذیر تبدیل خواهد کرد. حضور به‌موقع در کلاس، مقدمه‌ای است برای آمادگی جهت ورود به دنیای حرفه‌ای، جایی که تأخیر، بی‌نظمی و بی‌تعهدی می‌تواند فرصت‌های شغلی را از شما بگیرد. اگر امروز در برابر قانون حضور و غیاب احساس سختی می‌کنید، این سختی در حقیقت تمرینی ارزشمند برای انضباطی است که فردا، در مسیر زندگی حرفه‌ای شما نقشی کلیدی ایفا خواهد کرد. پس بیایید با نگاهی عمیق‌تر به این مسئله بنگریم و حضور در کلاس را نه صرفاً به عنوان یک اجبار، بلکه به‌عنوان گامی در مسیر رشد، مسئولیت‌پذیری و موفقیت در زندگی ببینیم.

تأخیر در ورود به کلاس 

دانشجویان عزیز، یکی از اصول بنیادین هر فضای آموزشی، نظم و احترام به چارچوب‌های تعیین‌شده است. بر همین اساس، قانون کلاس مقرر می‌دارد که دانشجو حداکثر تا پانزده دقیقه پس از آغاز کلاس، مجاز به ورود است. پس از این مدت، متأسفانه امکان پذیرش دانشجو در کلاس وجود ندارد. شاید این قانون در نگاه نخست، سختگیرانه به نظر برسد، اما دلایل متعددی پشت این تصمیم نهفته است که در ادامه به آنها می‌پردازیم.

ضرورت حفظ نظم در کلاس

کلاس درس، همچون یک اجتماع کوچک علمی است که نظم و انضباط، پایه و اساس آن را تشکیل می‌دهد. در کلاس‌هایی با جمعیت بالا، حفظ هماهنگی و تمرکز، امری حیاتی است. ورود دانشجو پس از گذشت زمان تعیین‌شده، این نظم را مختل کرده و روند آموزش را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

تأثیر منفی بر تمرکز استاد و دانشجویان

لحظات آغازین کلاس، نقطه شروعی حیاتی برای هماهنگی ذهنی استاد و دانشجویان است. ورود یک فرد پس از گذشت بخشی از زمان کلاس، نه‌تنها باعث حواس‌پرتی استاد و سایر دانشجویان می‌شود، بلکه موجب از بین رفتن ریتم آموزشی نیز خواهد شد. یادگیری، فرآیندی پیوسته است که هرگونه اختلال در آن، بازدهی را کاهش می‌دهد.

عدم درک کامل مطالب آموزشی توسط دانشجوی تأخیرکننده

درس، همچون یک زنجیره به هم پیوسته است که از ابتدای کلاس آغاز شده و تا انتها ادامه می‌یابد. دانشجویی که با تأخیر وارد شود، بخش مهمی از مطالب را از دست خواهد داد و این مسئله، درک صحیح ادامه درس را برای او دشوار خواهد ساخت. در نتیجه، نه‌تنها یادگیری او ناقص خواهد ماند، بلکه ممکن است در مراحل بعدی، در فهم کلی درس نیز با مشکل مواجه شود.

رعایت عدالت میان تمامی دانشجویان

عدالت آموزشی، یکی از ارزشمندترین اصول در محیط دانشگاهی است. همان‌طور که دانشجویانی که به موقع در کلاس حاضر می‌شوند، با نظم و احترام به قوانین از زمان تدریس بهره‌مند می‌گردند، لازم است این حق برای آنان محفوظ بماند. پذیرش دانشجویان با تأخیر، نه‌تنها موجب بی‌نظمی می‌شود، بلکه به نوعی نادیده گرفتن تلاش دانشجویانی است که با برنامه‌ریزی صحیح و رعایت اصول کلاس، به موقع در کلاس حضور پیدا می‌کنند.

نکته نهایی :

در دنیای امروز، آشنایی با زبان انگلیسی و توانایی خواندن و ترجمه متون تخصصی، از ضروری‌ترین مهارت‌های علمی برای هر دانشجو به شمار می‌آید. این مهارت، دروازه‌ای به روی اقیانوس بی‌کران دانش (اینترنت) گشوده و مسیر پیشرفت و موفقیت علمی را هموار می‌سازد. امیدوارم با پایبندی به نظم و تلاش مستمر، مسیر دانش‌اندوزی را با موفقیت و سربلندی طی کنید.

مفاهیم اولیه مدارهای الکتریکی

بار الکتریکی (Electric Charge) یکی از خواص ماده است. در حقیقت، وقتی دو ماده باردار در مجاورت هم قرار می‌گیرند، به یکدیگر نیرو وارد می‌کنند. در این آموزش، با بار الکتریکی آشنا می‌شویم. ادامه مطلب …

در فرآیند انتقال انرژی الکتریکی یا الکتریسیته به وسایل روزمره مانند کامپیوترها یا لامپ‌ها، دو کمیت مهم به نام «ولتاژ» و «جریان» (Current) نقش اساسی دارند. ولتاژ یا «اختلاف پتانسیل الکتریکی» (Electrical Potential Difference) در واقع نوعی فشار است که از سمت منبع انرژی در مدار الکتریکی به الکترون‌ها وارد می‌شود و باعث حرکت آن‌ها در یک راستای مشخصی می شود. . ادامه مطلب …

جریان متناوب (Alternating Current یا AC) و جریان مستقیم (Direct Current یا DC) دو نوع جریان در مدار هستند. در جریان مستقیم، جریان الکتریکی تنها در یک جهت حرکت می‌کند. اما جریان الکتریکی در جریان متناوب به طور منظم در حال تغییر مسیر است. ولتاژ مدار AC نیز به طور منظم معکوس می‌شود، چراکه جریان حاضر در مدار مسیر خود را تغییر می‌دهد. ادامه مطلب …

«عناصر غیرفعال» یا «پَسیو» (passive) از اجزای اصلی مدارهای الکتریکی به شمار می‌روند و بدون آنها اینگونه مدارات ناپایدار گشته و یا به درستی عمل نخواهند کرد.:  برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید …

توان الکتریکی :

احتمالاً تاکنون از خود پرسیده‌اید که فرمول‌های توان الکتریکی با هم چه ارتباطی دارند یا تفاوت بین توان‌های DC ،AC و مختلط چیست و چگونه می‌توان آن‌ها را با مفروضات فیزیکی انرژی و توان تطبیق داد. در این آموزش، به همه این پرسش‌ها پاسخ خواهیم داد.. ادامه مطلب …

انرژی الکتریکی :

«انرژی الکتریکی» (Electrical Energy) توان مورد نیاز برای تولید یک کار یا عمل را در مدار الکتریکی فراهم می‌کند. واحد انرژی الکتریکی ژول است. در این مطلب قصد داریم به بررسی مفهوم انرژی الکتریکی و رابطه آن با ولتاژ، جریان و توان الکتریکی بپردازیم. ادامه مطلب  …

تمایل جریان متناوب الکتریکی (AC) به پخش شدن در داخل هادی الکتریکی، «اثر پوستی» (Skin Effect) ‌نام دارد. چگالی جریان در نزدیکی سطح هادی، به دلیل اثر پوستی، بیشترین مقدار ممکن را دارد. هرچه از سطح به داخل رسانا حرکت کنیم، چگالی جریان کمتر می‌شود. ادامه مطلب  …

شناخت و اصول مدارات مقاومتی

مقاومت چیست ؟

یکی از مهم‌ترین مفاهیم در الکتریسیته، «مقاومت الکتریکی» (Electrical Resistance) است. مقاومت الکتریکی عاملی است که با عبور جریان الکتریکی مخالفت می‌کند. معمولا اجزای مختلف یک مدار الکتریکی مانند سیم رسانا، خودشان دارای مقاومت هستند. همچنین برای کنترل جریان، از قطعاتی به نام «مقاومت الکتریکی یا رزیستور» (Resistor) در مدارها استفاده می‌شود. مقاومت‌ها را معمولا به‌صورت موازی یا سری با سایر اجزای مدار می‌بندند.  برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک نمایید …

قانون اهم ، توان و انرژی

سال‌ها پیش، «گئورگ اهم» (Georg Ohm) به این واقعیت پی برد که جریان گذرنده از یک مقاومت خطی در دمای ثابت، متناسب با ولتاژ دو سر آن است و رابطه عکس با مقدار مقاومت دارد. رابطه بین ولتاژ، جریان و مقاومت اساس «قانون اهم» (Ohms Law) است که با رابطه زیر نشان داده می‌شود:  برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید

3- مقاومتهای سری

به اتصال زنجیروار مقاومت‌ها، اتصال سری گفته می‌شود. در این حالت جریان گذرنده از همه مقاومت‌ها با هم برابر است. مقاومت‌ها می‌توانند به صورت سری، متوالی یا سری-متوالی به یکدیگر متصل شوند. به این ترتیب، شبکه مقاومتی حاصل پیچیده‌تر می‌شود و مقاومت معادل آن با محاسبات ریاضی به دست می‌آید. برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید …

4- تقسیم ولتاژ در مدارات سری

در این آموزش، قاعده تقسیم ولتاژ را بیان می‌کنیم که با استفاده از آن می‌توانیم ولتاژ هر مقاومت سری را در یک مرحله و بدون نیاز به محاسبه جریان به دست آوریم. برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید …

5- مقاومت های موازی

در این مطلب مدار موازی را بررسی می‌کنیم و تغییرات ولتاژ و جریان را در این مدار مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌دهیم. همچنین در مورد مقاومت، خازن و سلف یا القاگر که در یک مدار به صورت موازی متصل شده باشند نیز صحبت خواهیم کرد.  برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید …

قوانین KVL & KCL

گاهی، استفاده از قانون اهم برای به دست آوردن ولتاژ و جریان مدارهای پیچیده، دشوار است. در نتیجه، برای انجام محاسبات مربوط به این مدارها به قوانینی نیاز داریم که بتوانیم بر اساس آن، معادلات مدار را به دست آوریم. قانون مداری کیرشهف، یکی از راه‌حل‌های مناسب برای این کار است .   برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید …

قوانین مداری کیرشهف (KVL و KCL)، ابزار اساسی تحلیل هر مدار پیچیده‌ای را به ما می‌دهند، اما راه‌های دیگری مانند روش تحلیل جریان مش و روش تحلیل ولتاژ گره وجود دارند که ریاضیات و محاسبات تحلیل شبکه‌های بزرگ را کاهش می‌دهند. .   برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید …

حل یک مثال ترکیبی از روش جمع آثار و مش

ویدیوی آموزشی زیر در سه قسمت یک مثال کاربردی که در آن قانون جمع آثار و قانون مش ( حلقه ) مورد بررسی قرار میگیرند را به صورت ساده و قابل فهم ارائه داده است . در اینجا صرفا قسمت اول نمایش داده شده و قسمت دوم و سوم در آپارات قابل مشاهده میباشد .

در این صفحه میتوانید یک آزمایشگاه مجازی داشته داشته باشید و به صورت عملی ، مدارات سری و موازی را پیاده سازی نمایید .   برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید …

شناخت و اصول مدارات سلفی

وقتی جریان الکتریکی از یک سیم رسانا عبور کند، یک شار مغناطیسی در اطراف آن تشکیل می‌شود. این اثر، رابطه‌ای بین جهت شار مغناطیسی (که در اطراف سیم وجود دارد) و جهت جریان گذرنده از سیم ایجاد می‌کند که از قانون دست راست حاصل می‌شود. در این آموزش، با سلف یا القاگر آشنا می‌شویم..  برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک نمایید …

انیمیشن آموزشی درک عملکرد یک سلف

در این ویدیو میتوان عملکرد یک سلف به خوبی و به صورت انیمیشن نشان داده شده است :  برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید …

انیمیشن آموزشی درک عملکرد یک سلف

قانون القاء فارادی چیست ؟

گاهی، استفاده از قانون اهم برای به دست آوردن ولتاژ و جریان مدارهای پیچیده، دشوار است. در نتیجه، برای انجام محاسبات مربوط به این مدارها به قوانینی نیاز داریم که بتوانیم بر اساس آن، معادلات مدار را به دست آوریم. قانون مداری کیرشهف، یکی از راه‌حل‌های مناسب برای این کار است .   برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید …

انیمیشن قانون القاء فارادی

اتصال سلف‌ها به یکدیگر باعث به وجود آمدن شبکه‌هایی با پیچیدگی بیشتر می‌شود. در این حالت، اندوکتانس کلی برابر با ترکیبی از تک تک اندوکتانس‌ها است. برای اتصال سری سلف ها یا اتصال موازی آن‌ها قوانین مشخصی وجود دارد. بر اساس این قوانین، برای اتصال سلف‌ها به یکدیگر نباید هیچ‌گونه اندوکتانس متقابل یا تزویج مغناطیسی بین آن‌ها وجود داشته باشد.. برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید …

به طور خلاصه می‌توان گفت ولتاژی که روی تک تک سلف‌های موازی می‌افتد، با هم برابر است. به عبارت دیگر، سلف‌های موازی ولتاژ مشترک و یکسانی دارند.. برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید …

شناخت و اصول مدارات خازنی

در دنیای الکترونیک، خازن‌ها به عنوان اجزای رایج و ضروری شناخته می‌شوند و در کاربردهای مختلف نقش اساسی دارند. این اجزا ساده و در عین حال بسیار مهم، توانایی شگفت انگیزی در ذخیره و آزاد سازی انرژی الکتریکی دارند که آنها را قادر می‌سازد طیف وسیعی از وظایف را انجام دهند..  ادامه مطلب

جریان عبوری از خازن‌هایی که به صورت سری با یکدیگر متصل شده‌اند، یکسان است؛ زیرا در این حالت، تنها یک مسیر برای عبور جریان وجود دارد. ادامه مطلب

مفهوم مدار موازی : اگر چیدمان اجزای یک مدار به گونه‌‌ای باشد که ولتاژ دو سر آن‌ها با یکدیگر برابر باشد، اصطلاحاً مدار را موازی می‌گویند. در این مقاله قصد داریم به طور خاص مدارهایی را بررسی کنیم که فقط شامل منبع ولتاژ و خازن‌ها هستند. در شکل زیر سه خازن با ظرفیت‌‌های مختلف به صورت موازی به یکدیگر متصل و تشکیل مداری موازی را داده‌اند. ادامه مطلب 

قصد داریم تا با زبانی ساده رفتار خازن در جریان متناوب را بررسی کنیم. وقتی که یک خازن در مداری با منبع تغذیه متناوب AC قرار می‌گیرد، بسته به فرکانس جریان تولیدی منبع تغذیه و ظرفیتش از خود مقاومت نشان می‌دهد. ادامه مطلب 

در طراحی و پیاده‌سازی سیستم‌های الکتریکی، علاوه بر ایمنی و قابلیت اطمینان، باید چند مورد دیگر از جمله بازده را در نظر گرفت. یکی از معیارهای سنجش بهره‌وری در سیستم الکتریکی، میزان بازده مقدار انرژی‌ است که سیستم آن را به شکلی مناسب برای انجام کار مفید تبدیل می‌کند. یکی از این معیارها در سیستم قدرت «ضریب توان» (Power Factor) است. به طور خلاصه می‌توان گفت ضریب توان نشان می‌دهد که چه مقدار از توان برای انجام کار مفید در بار مصرف می‌شود. ضریب توان نامناسب یکی از عوامل اصلی افزایش هزینه و قطعی برق است. ادامه مطلب

اصلاح ضریب قدرت : هدف بهبود ضریب توان، بهره‌برداری بهینه از انرژی الکتریکی، کاهش هزینه قبض برق و کاهش تلفات توان است. ادامه مطلب …

مشخصات درس و کلاس

 

    نام دانشگاه : دانشگاه آزاد اسلامی کرج  –  دانشکده هوش مصنوعی – کد 115           کد درس : 4628147685                کد ارائه کلاس درس : 92908

    نام درس : مدارهای الکتریکی                 نام مدرس : دکتر مرتضی آقاجانی             زمان برگزاری کلاس : چهارشنبه 16:15 الی 18:45 کلاس 345

    زمان برگزاری امتحان : 22/ 03/ 1404ساعت 08:15 الی 10:15

مرجع و منبع درس و کلاس : کتاب تحلیل مهندسی مدار نیلسون ( ویرایش یازدهم )

 کتاب مدار الکتریکی نیلسون-ریدل ویرایش یازدهم

 کتاب مدار الکتریکی نیلسون-ریدل  به عنوان یکی از ارزشمندترین منابع محققان رشته مهندسی برق و کامپیوتر و نیز سایر علوم مورد استفاده قرار می‌گیرد. سعی مولف این اثر بر آن است تا مفاهیم جدید بر پایه آموخته‌های پیشین مطرح شود؛ مثال‌های متنوع و زیاد با روش‌های حل اصول و مدرن مورد بررسی قرار گیرند و روش‌های حل با زبانی روشن و شیوا آموزش داده شوند. در این کتاب موقعیت‌های جالبی برای دانشجویان تازه‌کار پیش‌بینی شده است تا ضمن مطالعه آن، تجربیات واقعی را درک کنند و دورنمای خوبی از آینده شغلی و تحصیلی خود بیابند. فایل دانلود کتاب و حل المسائل آن در ذیل قرار داده شده است.

کتاب مدارهای الکتریکی نیلسون

کتاب تحلیل مهندسی مدارهای الکتریکی نیلسون
روی تصویر کلیک کنید

حل مسائل کتاب مدارهای الکتریکی نیلسون

راهنمای-مسائل-مدارهای-الکتریکی-نیلسون
روی تصویر کلیک کنید

 

قواعد کلاسها و نحوه برگزاری امتحان و کسب نمره

  1- امتحان میان ترم : 5 نمره [ [2/(5+5)]

  آزمون میان ترم شامل دو قسمت میباشد : قسمت اول، آزمون کتبی ( شامل مطالب تدریس شده بر اساس منبع معرفی شده ) و قسمت دوم، تمرینات ارسالی دانشجویان میباشد .        آزمون کتبی 5 نمره و تمرینات نیز 5 نمره و درنهایت مجموع دو نمره که 10 میشود بر 2 تقسیم و نمره نهایی بر اساس 5 نمره محاسبه میگردد .

  مثال : فرض کنید نمره امتحان کتبی یک دانشجو در میان ترم “چهار 4″ شده است . این دانشجو هیچ تمرینی ارسال نکرده است فلذا نمره تمرینات ایشان صفر میباشد . لذا 4=0+4 و    مجموع بر 2 تقسیم و درنهایت نمره میان ترم ایشان ” 2 ” میباشد .  

  2- امتحان پایان ترم  : 15 نمره

  امتحان پایان ترم همانند امتحان میان ترم بوده و صرفا تعداد درسها افزایش می یابد . چون درسهای بعد از میان ترم به درسهای قبل از میان ترم وابسته هستند لذا هیچ درسی برای    پایان ترم حذف نمیگردد .

  3- حضور و غیاب :

  طبق قوانین دانشگاه ، دانشجویان مجاز به سه جلسه غیبت در طول ترم میباشند و در صورت چهارمین غیبت ، حذف خواهند شد . 

  4- تاخیر  :

  قانون کلاس به این صورت است که دانشجو حداکثر تا پانزده دقیقه بعد از شروع کلاس امکان حضور در کلاس را دارد . اما به دلایل ذیل پس از آن زمان شرمنده حضورشان هستیم : 

  1- دلیل اول : با توجه به حجم بالای کلاس ، برقراری نظم کلاس از اهمیت خاصی برخوردار میباشد .

  2- دلیل دوم : از بین رفتن تمرکز دانشجویان و استاد و از بین رفتن نظم کلاس

  3- دلیل سوم : عدم متوجه شدن ابتدای درس توسط دانشجو و عدم فهم درس تا پایان کلاس

  4- دلیل چهارم : عدالت بین همه دانشجویان از نظر شرایط حضور

 

 

قواعد کلاسها و نحوه برگزاری امتحان و کسب نمره

  1- امتحان میان ترم : 5 نمره [ [2/(5+5)]

  آزمون میان ترم شامل دو قسمت میباشد : قسمت اول، آزمون کتبی ( شامل مطالب تدریس شده بر اساس منبع معرفی شده ) و قسمت دوم، تمرینات ارسالی دانشجویان میباشد .        آزمون کتبی 5 نمره و تمرینات نیز 5 نمره و درنهایت مجموع دو نمره که 10 میشود بر 2 تقسیم و نمره نهایی بر اساس 5 نمره محاسبه میگردد .

  مثال : فرض کنید نمره امتحان کتبی یک دانشجو در میان ترم “چهار 4″ شده است . این دانشجو هیچ تمرینی ارسال نکرده است فلذا نمره تمرینات ایشان صفر میباشد . لذا 4=0+4 و    مجموع بر 2 تقسیم و درنهایت نمره میان ترم ایشان ” 2 ” میباشد .  

  2- امتحان پایان ترم  : 15 نمره

  امتحان پایان ترم همانند امتحان میان ترم بوده و صرفا تعداد درسها افزایش می یابد . چون درسهای بعد از میان ترم به درسهای قبل از میان ترم وابسته هستند لذا هیچ درسی برای    پایان ترم حذف نمیگردد .

  3- حضور و غیاب :

  طبق قوانین دانشگاه ، دانشجویان مجاز به سه جلسه غیبت در طول ترم میباشند و در صورت چهارمین غیبت ، حذف خواهند شد . 

  4- تاخیر  :

  قانون کلاس به این صورت است که دانشجو حداکثر تا پانزده دقیقه بعد از شروع کلاس امکان حضور در کلاس را دارد . اما به دلایل ذیل پس از آن زمان شرمنده حضورشان هستیم : 

  1- دلیل اول : با توجه به حجم بالای کلاس ، برقراری نظم کلاس از اهمیت خاصی برخوردار میباشد .

  2- دلیل دوم : از بین رفتن تمرکز دانشجویان و استاد و از بین رفتن نظم کلاس

  3- دلیل سوم : عدم متوجه شدن ابتدای درس توسط دانشجو و عدم فهم درس تا پایان کلاس

  4- دلیل چهارم : عدالت بین همه دانشجویان از نظر شرایط حضور

 

تمارین و نحوه ارسال آنها

    1- تمرین خواسته شده را  به صورت  دستنویس انجام دهید.( تمیز و مرتب )

    2- در مرحله دوم ، تمرین دستنویس شده را  به فرمت عکس ( jpg  یا jpeg ) و یا فرمت PDF در آورید  .  

    3- در مرحله سوم ، بر اساس شماره تمرین ، یکی از گزینه های زیر را انتخاب و تمرین خود را آپلود و ارسال کنید . 

    4- تمرین خود را با این فرمت نامگذاری کنید: ( نام و نام خانوادگی دانشجو ، نام درس و شماره تمرین ) .  فرض کنید میخواهید تمرین شماره 4 را نامگذاری و ارسال بفرمایید . 

      بنابراین لازم است تا مانند فرمت ذیل عمل نمایید.

    فرمت ارسال : نام و نام خانوادگی دانشجو –  نام درس  – شماره تمرین

    مثال : مهدی علوی – درس مدار الکتریکی – تمرین شماره 4

    5- تمرین در زمان مقرر ارسال گردد زیرا بعد از موعد مقرر ، سیستم طراحی شده ،  اجازه ارسال نمیدهد . 

    خاطر نشان میسازم انجام تمرینات  از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا باعث موفقیت شما در این درس خواهد شد . لذا تمامی این فعالیت ها صرفا برای پیشرفت و موفقیت شما

    دانشجوی ارزشمند میباشد .

مطالب درسی

بار الکتریکی

ولتاژ و اختلاف پتانسیل

جریان الکتریکی

عناصر پسیو و اکتیو

توان الکتریکی

انرژی الکتریکی

اثر پوستی در مهندسی برق

..........

مقاومت چیست ؟

یکی از مهم‌ترین مفاهیم در الکتریسیته، «مقاومت الکتریکی» (Electrical Resistance) است. مقاومت الکتریکی عاملی است که با عبور جریان الکتریکی مخالفت می‌کند. معمولا اجزای مختلف یک مدار الکتریکی مانند سیم رسانا، خودشان دارای مقاومت هستند. همچنین برای کنترل جریان، از قطعاتی به نام «مقاومت الکتریکی یا رزیستور» (Resistor) در مدارها استفاده می‌شود. مقاومت‌ها را معمولا به‌صورت موازی یا سری با سایر اجزای مدار می‌بندند.  برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک نمایید …

قانون اهم ، توان و انرژی

سال‌ها پیش، «گئورگ اهم» (Georg Ohm) به این واقعیت پی برد که جریان گذرنده از یک مقاومت خطی در دمای ثابت، متناسب با ولتاژ دو سر آن است و رابطه عکس با مقدار مقاومت دارد. رابطه بین ولتاژ، جریان و مقاومت اساس «قانون اهم» (Ohms Law) است که با رابطه زیر نشان داده می‌شود:  برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید

مقاومتهای سری

به اتصال زنجیروار مقاومت‌ها، اتصال سری گفته می‌شود. در این حالت جریان گذرنده از همه مقاومت‌ها با هم برابر است. مقاومت‌ها می‌توانند به صورت سری، متوالی یا سری-متوالی به یکدیگر متصل شوند. به این ترتیب، شبکه مقاومتی حاصل پیچیده‌تر می‌شود و مقاومت معادل آن با محاسبات ریاضی به دست می‌آید. برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید …

 

تقسیم ولتاژ در مدارات سری

در این آموزش، قاعده تقسیم ولتاژ را بیان می‌کنیم که با استفاده از آن می‌توانیم ولتاژ هر مقاومت سری را در یک مرحله و بدون نیاز به محاسبه جریان به دست آوریم. برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید …

مقاومت های موازی

در این مطلب مدار موازی را بررسی می‌کنیم و تغییرات ولتاژ و جریان را در این مدار مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌دهیم. همچنین در مورد مقاومت، خازن و سلف یا القاگر که در یک مدار به صورت موازی متصل شده باشند نیز صحبت خواهیم کرد.  برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید …

 

قوانین KVL & KCL

گاهی، استفاده از قانون اهم برای به دست آوردن ولتاژ و جریان مدارهای پیچیده، دشوار است. در نتیجه، برای انجام محاسبات مربوط به این مدارها به قوانینی نیاز داریم که بتوانیم بر اساس آن، معادلات مدار را به دست آوریم. قانون مداری کیرشهف، یکی از راه‌حل‌های مناسب برای این کار است .   برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید …

ویدیوی آموزشی قوانین KVL & KCL

قوانین مداری کیرشهف (KVL و KCL)، ابزار اساسی تحلیل هر مدار پیچیده‌ای را به ما می‌دهند، اما راه‌های دیگری مانند روش تحلیل جریان مش و روش تحلیل ولتاژ گره وجود دارند که ریاضیات و محاسبات تحلیل شبکه‌های بزرگ را کاهش می‌دهند. .   برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید …

حل یک مثال ترکیبی از روش جمع آثار و مش 

ویدیوی آموزشی زیر در سه قسمت یک مثال کاربردی که در آن قانون جمع آثار و قانون مش ( حلقه ) مورد بررسی قرار میگیرند را به صورت ساده و قابل فهم ارائه داده است . در اینجا صرفا قسمت اول نمایش داده شده و قسمت دوم و سوم در آپارات قابل مشاهده میباشد .

سلف یا القاگر چیست ؟ وقتی جریان الکتریکی از یک سیم رسانا عبور کند، یک شار مغناطیسی در اطراف آن تشکیل می‌شود. این اثر، رابطه‌ای بین جهت شار مغناطیسی (که در اطراف سیم وجود دارد) و جهت جریان گذرنده از سیم ایجاد می‌کند که از قانون دست راست حاصل می‌شود. در این آموزش، با سلف یا القاگر آشنا می‌شویم..  برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک نمایید …

انیمیشن آموزشی درک عملکرد یک سلف : در این ویدیو میتوان عملکرد یک سلف به خوبی و به صورت انیمیشن نشان داده شده است :  برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید …

انیمیشن آموزشی درک عملکرد یک سلف

قانون القاء فارادی چیست ؟ گاهی، استفاده از قانون اهم برای به دست آوردن ولتاژ و جریان مدارهای پیچیده، دشوار است. در نتیجه، برای انجام محاسبات مربوط به این مدارها به قوانینی نیاز داریم که بتوانیم بر اساس آن، معادلات مدار را به دست آوریم. قانون مداری کیرشهف، یکی از راه‌حل‌های مناسب برای این کار است .   برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید …

انیمیشن قانون القاء فارادی

آزمایشگاه مدارات مقاومتی ، سلفی ، خازنی : در این صفحه میتوانید یک آزمایشگاه مجازی داشته داشته باشید و به صورت عملی ، مدارات سری و موازی را پیاده سازی نمایید .   برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید …

آزمایشگاه مجازی مدار الکتریکی

اتصال سری سلف ها : اتصال سلف‌ها به یکدیگر باعث به وجود آمدن شبکه‌هایی با پیچیدگی بیشتر می‌شود. در این حالت، اندوکتانس کلی برابر با ترکیبی از تک تک اندوکتانس‌ها است. برای اتصال سری سلف ها یا اتصال موازی آن‌ها قوانین مشخصی وجود دارد. بر اساس این قوانین، برای اتصال سلف‌ها به یکدیگر نباید هیچ‌گونه اندوکتانس متقابل یا تزویج مغناطیسی بین آن‌ها وجود داشته باشد.. برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید …

اتصال موازی سلف ها : به طور خلاصه می‌توان گفت ولتاژی که روی تک تک سلف‌های موازی می‌افتد، با هم برابر است. به عبارت دیگر، سلف‌های موازی ولتاژ مشترک و یکسانی دارند.. برای اطلاعات بیشتر و مفید روی این لینک کلیک کنید …

خازن و مفاهیم مربوطه : در دنیای الکترونیک، خازن‌ها به عنوان اجزای رایج و ضروری شناخته می‌شوند و در کاربردهای مختلف نقش اساسی دارند. این اجزا ساده و در عین حال بسیار مهم، توانایی شگفت انگیزی در ذخیره و آزاد سازی انرژی الکتریکی دارند که آنها را قادر می‌سازد طیف وسیعی از وظایف را انجام دهند..  ادامه مطلب…

رفتار خازن در جریان متناوب : قصد داریم تا با زبانی ساده رفتار خازن در جریان متناوب را بررسی کنیم. وقتی که یک خازن در مداری با منبع تغذیه متناوب AC قرار می‌گیرد، بسته به فرکانس جریان تولیدی منبع تغذیه و ظرفیتش از خود مقاومت نشان می‌دهد. ادامه مطلب 

خازنهای سری : جریان عبوری از خازن‌هایی که به صورت سری با یکدیگر متصل شده‌اند، یکسان است؛ زیرا در این حالت، تنها یک مسیر برای عبور جریان وجود دارد. ادامه مطلب …

مفهوم مدار موازی : اگر چیدمان اجزای یک مدار به گونه‌‌ای باشد که ولتاژ دو سر آن‌ها با یکدیگر برابر باشد، اصطلاحاً مدار را موازی می‌گویند. در این مقاله قصد داریم به طور خاص مدارهایی را بررسی کنیم که فقط شامل منبع ولتاژ و خازن‌ها هستند. در شکل زیر سه خازن با ظرفیت‌‌های مختلف به صورت موازی به یکدیگر متصل و تشکیل مداری موازی را داده‌اند. ادامه مطلب …

مفهوم ضریب قدرت و اصلاح ضریب قدرت : در طراحی و پیاده‌سازی سیستم‌های الکتریکی، علاوه بر ایمنی و قابلیت اطمینان، باید چند مورد دیگر از جمله بازده را در نظر گرفت. یکی از معیارهای سنجش بهره‌وری در سیستم الکتریکی، میزان بازده مقدار انرژی‌ است که سیستم آن را به شکلی مناسب برای انجام کار مفید تبدیل می‌کند. یکی از این معیارها در سیستم قدرت «ضریب توان» (Power Factor) است. به طور خلاصه می‌توان گفت ضریب توان نشان می‌دهد که چه مقدار از توان برای انجام کار مفید در بار مصرف می‌شود. ضریب توان نامناسب یکی از عوامل اصلی افزایش هزینه و قطعی برق است. ادامه مطلب

اصلاح ضریب قدرت : هدف بهبود ضریب توان، بهره‌برداری بهینه از انرژی الکتریکی، کاهش هزینه قبض برق و کاهش تلفات توان است. ادامه مطلب …

R-L سری

R-L موازی

R-C سری

R-C موازی

R-L-C سری

R-L-C موازی

L-C سری

L-C موازی

سایتها ،کتب و جزوات

دانلود کتاب دکتر جبه دار

دانلود حل مسائل جبه دار

دانلود حل مسائل جبه دار

دانلود حل مسائل جبه دار

جزوه دانشگاه تهران

جزوه دانشگاه تهران

جزوه دانشگاه تهران

جزوه دانشگاه تهران

دانلود کتاب مدار الکتریکی

دانلود کتاب مدار الکتریکی

دانلود کتاب مدار الکتریکی

دانلود کتاب مدار الکتریکی

دانلود کتاب مدار الکتریکی

دانلود کتاب مدار الکتریکی

فهرست مطالب کتاب

فصل اول : مقدمه
فصل دوم : قطعات اساسی و مدارهای الکتریکی
فصل سوم : قوانین ولتاژ و جریان
فصل چهارم : تحلیل گرهی و مش
فصل پنجم : تکنیک‌های مفید تحلیل مدار
فصل ششم : تقویت‌کننده عملیاتی
فصل هفتم : خازن‌ها و القاگرها
فصل هشتم : مدارهای LR و RC
فصل نهم : مدار RLC
فصل دهم : تحلیل حالت ماندگار سینوسی
فصل یازدهم : تحلیل منابع انرژی AC
فصل دوازدهم : مدارهای چندفاز
فصل سیزدهم : مدار باکوپل مغناطیسی
فصل چهاردهم : فرکانس مختلف و تبدیل لاپلاس

فصل پانزدهم : تحلیل مدار در حوزه S
فصل شانزدهم : پاسخ فرکانس
فصل هفدهم : شبکه‌های دودرگاهی
فصل هجدهم : تحلیل فوریه مدار
پیوست 1 : مقدمه‌ای بر توپولوژی شبکه
پیوست 2 : حل معادلات همزمان
پیوست 3 : اثبات قضیه تونن
پیوست 4 : آموزش PSpice
پیوست 5 : اعداد مختلط
پیوست 6 : آموزش مختصر متلب
پیوست 7 : قضایای اضافی در تبدیل لاپلاس
واژه‌نامه انگلیسی به فارسی
واژه‌نامه فارسی به انگلیسی

 
Morteza Aghajani وب‌سایت

نظرات بسته شده است.